Vuodenkierto

Lähde rohkeasti sanojentäyteiselle neulaspolulle ja ota ensiaskel kohti kirjoittajan unelmiasi!

12kk vain 6,25€/kk

Osallistu

Luontokirjoituskurssi

Tällä metodilla minustakin kasvoi retkeilytoimittaja

Vielä viisi vuotta sitten istuin avotoimistossa aamukahdeksasta iltapäivään ja vain haaveilin retkeilytoimittajan ammatista.

Seurasin muiden onnistumisia ja vapautta tehdä työkseen sitä, mistä itse unelmoin.

Kun silloinen kollegani yksilläkin afterworkeilla kysyi varsin ivalliseen sävyyn, mitä muka haluaisin tehdä työkseni, jos en sitä, mitä tuolla hetkellä puursin, vastasin: ”Kirjoittaa Suomen Ladulle.” Vastaparini nauroi ja kysyi, puhunko jostain hiihtokoulusta.

En lannistunut saati antanut periksi, vaan sisuunnuin.

Kirjoitin, kirjoitin lisää, ja kirjoitin vieläkin enemmän. Käytin kaiken vähäisen vapaa-aikani luonnossa liikkumiseen ja harjoittelin kaiken näkemäni, kuulemani ja aistimani taltioimista.

Kaksi vuotta myöhemmin ensimmäinen artikkelini julkaistiin suositussa Latu&Polku-lehdessä…

... ja nyt dokumentoin luontoa työkseni omia aikataulujani kunnioittaen. En ole käyttänyt herätyskelloa paitsi niinä aamuina, kun nousen kuvaamaan auringonnousua (jos edes olen malttanut nukkumaan).

Haluaisitko kirjoittaa lukijat hurmaavia luontotarinoita?

Tarinoita, joissa lauseiden polut polveilevat pakkaspuuteria kimmeltävästä talvennavasta raikkaan aamukasteen tuoksuisiin kevätpäiviin, meripihkan kullankeltaisissa sävyissä hehkuvaan yöttömään yöhön ja hiilloksen oranssinpunaisena loimottavaan syksyn maaruskaan?

Kaipaatko apua luonnon kauniiseen tulkintaan silloinkin, kun maa on märkä ja musta ja imee itseensä kaiken valon? Mitä hyvää edes voi sanoa kengät kastelevasta loskasta tai luonnon ja ihmismielen lakastamasta marraskuusta?

Luontokirjoituskurssilla syvennät osaamistasi luonnon kuvailussa ja tunnerikkaiden tarinoiden kirjoittamisessa. Samalla luot itsellesi rutiinin, jonka avulla kirjoittamisesta tulee mutkaton osa arkea – ikioma hetki, jota suorastaan odottaa ja jota ei halua sivuuttaa!

Oletko valmis aloittamaan?

Osallistu

Kenelle luontokirjoituskurssi soveltuu?

Luontokirjoituskurssi soveltuu sinulle, joka haluat syventää teksteissäsi luonnon kuvailua ja tunnelmien välittämistä lukijoille. Luontokirjoituskurssin tarkoituksena on opastaa sinut sille samalle sanojentäyteiselle neulaspolulle, jolla aikanaan otin itsekin sen ensimmäisen askeleen.

Lähtötaso luontokirjoituskurssille on matala. Sinun ei tarvitse taitaa täydellistä kielioppia saati edes olla kirjoittanut paljon – riittää, että sinulta löytyy intoa tekstin tuottamiseen! Ja totta kai luonnon havainnointiin.

Kurssi toteutetaan Kirjoittaminen.fi-sivustolla, joka on perustamani luovan kirjoittamisen kursseja tarjoava verkkoalusta kaiken tasoisille kirjoittajille.

luontosanastot

Kurssilla pääset lataamaan erilaisia luontosanastoja, joita voit jatkossa hyödyntää tekstiesi tukena ja taustamateriaalina.

Oman äänen käyttäminen

Havainnoinin ja dokumentoinnin sekä kauniiden kuvausten ja hersyvien lauserakenteiden lisäksi käymme läpi, miten jokainen voi ottaa kantaa meille kaikille elintärkeän luonnon puolesta.

Tiedämme, että tapoja ottaa kantaa on monia. Uskon itse lempeään mutta suoraan sanomiseen: vaikeatkin asiat voi ilmaista tunteikkaasti, ilman paasausta (vaikka sitäkin toisinaan tarvitaan).

Kurssi-info ja aikataulu

Luontokirjoituskurssi alkaa tammikuusta ja seuraa 12 kuukauden sykliä.

Voit hypätä mukaan missä vaiheessa vuotta tahansa, sillä materiaalit jäävät käyttöösi rajattomaksi aikaa.

Uudet kurssimateriaalit päivittyvät omille sivuillesi aina kuukauden 1. päivä: ostaessasi kurssin saat tunnukset, joiden avulla voit kirjautua omille sivuillesi ja aloittaa kurssin tammikuussa.

Kurssi toteutetaan etäverkkokurssina, tehtävät saat tehdä oman aikataulusi mukaisesti.

Ja jos jokin tehtävistä jää välistä, sekään ei haittaa; kuukausien aikana julkaistavat kirjoitusharjoitukset eivät ole sidoksissa toisiinsa eivätkä ne siten vaikuta kurssilla etenemiseen.

Lisäksi pääset keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia omalla yksityisellä kurssialustalla, joka on vain kurssilaisten käytössä. Pidämme myös kolme kirjoittajailtaa verkon välityksellä, joihin voit halutessasi osallistua.

KOHTI UNELMIA!
tuohivirsut

Kurssin ohjaajasta

Erältä, eräistä

Esikoisteokseni Erältä, eräistä (2020) on omassa genressään suuren suosion saavuttanut kuvitettu lastukokoelma Suomen ja Saamenmaan luontokohteista. Toteutin kirjan omakustanteena purettuani omasta tahdostani silloisen kustannussopimuksen.

Toinen teokseni, Vaella, kalasta rakasta -nimeä kantava romaani (SKS Kirjat, 2021) on edeltäjänsä tavoin luontokuvillani sävytetty suolantuoksuinen matkakertomus, koskettava tarina rakkaudesta ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa.

Yhden kirjoitusillan aiheena on omakustanteen julkaiseminen, minkä lisäksi jaan vinkkini käsikirjoituksen tarjoamisesta kustantajalle sekä retkijutun ehdottamisesta luontolehdelle.

Osallistu kurssille

Anna kurssi lahjaksi!

Mietitkö lahjaa luontoa rakastavalle ystävälle, joka saattaisi haaveilla kirjoittajan töistä, tai joka haluaisi sanoittaa omat retkensä muiden luettavaksi? Voit ostaa Luontokirjoituskurssin myös lahjaksi!

Kurssi toteutetaan Kirjoittaminen.fi-sivustolla, joka on perustamani luovan kirjoittamisen kursseja tarjoava verkkoalusta kaiken tasoisille kirjoittajille.

Osta lahjakortti

Kahdeksan vuodenajan kokonaisuus

Vuodenkierron mukaan kulkeva luontokirjoituskurssi rakentuu sen hetkisen luonnon näyille ja näkyjen synnyttämille tunnelmille. Kirjoitustehtävät vaihtelevat, ja uudet harjoitukset julkaistaan kunkin kuukauden ensimmäisenä päivänä kurssilaisten omille sivuille.


Pakkastalvi

”Tammipäivän hämärä punoi pakkasta hohtavan hennon harson ja verhosi sillä tunturihuiput peitellen ne nukkumaan. Näiden muinaisten, avolakisten, jättiläismäisten maankohoumien takaa pohjoisesta alkaisi suuri ja mahtava erämaa, jonka suojissa onnelliset riekot saivat rauhassa rakentaa lumikieppejään.”

Vuosi alkaa pakkastalvella, jonka hiljaisia päiviä värittävät taivaalla loimuavat revontulet. Talvi on syvimmillään Talvennavan eli sydäntalven aikaan, joka osuu ihmisen kalenterissa tammikuun kolmannentoista ja neljännentoista päivän tienoille.


Hankikantokevät

”Pohjoisen maaruskaa matkiva rahkasammal on vielä viime syksyn jäljiltä punehtunut, ja Torronsuon aavaa maisemaa riittää yhtä pitkälle, kuin silmä kantaa. Jostain kuuluu kapustarinnan haikea vihellys. Tjyyh.

Neva uinuu usvissaan, vilu vierii soita. On aikainen aamu. Etelä-Suomen lauhasta sydäntalvesta verkalleen heräilevä Torronsuo on lumoava erämaa-alue Hämeen järviylängöllä Tammelan kunnassa, jossa – jos maisemat eivät olisi vailla tuntureita – voisi kuvitella olevansa Suomen Lapissa.”

Hankikantokevät, Lapin keväistä ensimmäinen, saapuu valon saattelemana. Puut pudottavat lumipeitteensä, aurinko lämmittää punoittavia poskipäitä. Niin ihmiset kuin luonto heräilevät pitkän talven kestäneestä horroksesta.


Jäidenlähtökevät

”Lemmenkipeä hauki nousee kudulle. Se on liikkeellä hyvissä ajoin; on huhtikuun puoliväli. Pilkimme kevätpyhää, jolloin talven voimat on voitettu ja vanha aurinko siirtynyt taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle – nyt päivän ja yön pituudet ovat lähes kaikkialla maapallolla samat. Vain ääripäissä eletään eri aikaa: pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen päivä ja etelänavalla yö.”

Hiljaisten havupuiden kyyneleet kimmeltävät jäähelminä ensimmäisten suojapäivien jälkeisillä pakkasilla, tai kuten vanha kansa tapasi sanoa, vesihilkalla ja pyynsilmällä. Lumi sulaa vauhdikkaasti, ja kesää kohti kuljetaan voimallisesti.


Keskiyönaurinko

”Hillankukka avautui. Ennelintu kukkui. Yöttömän yön hento hämärä verhosi tyynen Pöyrisjärven pintaa, jonka vastarannalla harvat havut piirsivät pehmeitä piirtoja punehtunutta taivasta vasten. Aurinko möllötti ja odotti, tuijotti tiiviisti yhdellä silmällään, aivan kuin se vahtisi. Minua – ja sinua.”

Yöttömän yön voinkeltainen valo saa luonnon sikiämään ja synnyttämään. Päivänvaloa ei pohjoisen leveyksillä erota keskiyön auringosta, joka kultaa kaiken – maiseman, katseet ja kesän muistot.


Sadonkorjuu

”Vaikka ilta kävi yöksi, lämpötila ei laskenut alle +20 celsiusasteen. Vaatteet liimautuivat iholle. Olo oli tukala. Lappi oli tukala. Palamaton nuotio noitui nimiä. Luonto oli sekaisin. Tuo kiihkeä mies oli sekaisin. Ja hän tärisi. Tikkujen rapina puoliksi tyhjässä askissa huumasi, loppukesä huoahti, silmät painuvat kiinni. Kuivat huulet aukesivat kuin valmiina lausumaan raukean loitsun. Mies manaa, vaikka sisimmässään hän suree. Suree, koska tietää – tuli olisi itkenyt meistä itsensä sammuksiin.”

On aika kerätä keskiyön auringon kypsyttämä sato.


Ruska

”Vihelsi hiljaa erämaanvirttä, kuiskutteli suurista syysseikkailuista, maalasi mielessä maiseman niin, että taivas on kultaa ja maassa jängät korallista kupariin ja karmiiniin — Puljutunturi. Näin monta vuotta siihen meni, ja niistä jokainen kannatti odottaa. Jostain määräämättömästä syystä olin aina aiemmin päätynyt ruskan aikaan Urho Kekkosen puolelle, mutta ei sielläkään ole koskaan huonoa ollut.”

Syksy on vuodenkierron toinen kevät. Hilla paisuu maan kullaksi, ja jängät hohkaavat kuin kytevä hiillos. Tuulen tuoksu on kirpeä, maisema siiveniskuista hiljainen – linnut ovat taas tältä vuodelta muuttaneet.


Ensilumi

”Vesi, tuo kaiken elämän elinehto ja kalojen koti, oli jälleen kerran vaihtanut muotoaan kuten joka ainoa vuosi nykyistä ennen. Nyt se näyttäytyi pehmeästi kaiken ylle laskeutuneena valkoisena huntuna, lasikantena lampien päällä, helminauhana pilkkisiimassa, hyisen pohjantuulen veistämänä karkeana hankena, satumaisesti alas taivaasta leijailevina lumihiutaleina, kuunvalossa kimaltavana talvipuuterina ja kuurankukkina erämökin ikkunoissa.”

Ensilumi kaunistaa mustan maiseman, järvet jäätyvät ja luonto vaipuu talviuneen. Vaikka kaikki vihreä havupuita lukuunottamatta kuolee, tähdet syntyvät taivaalle.


Joulukaamos

”Taivaanvalkeat paloivat pohjoisella taivaalla, kun etelässä vielä odotettiin ensilunta. Helsingissä, Hangossa ja Jyväskylän korkeudella makasi maa mustana ja märkänä, vaikka kaukaisen Lapinmaan tunturit ja outa olivat jo aikapäivät sitten vaipuneet talviuneen. Kaamos oli saapunut, hiljaisuus ottanut vallan. Oli luonnon vuoro levätä. Aurinko nousisi seuraavan kerran 17. tammikuuta, Suomen aikaa kello 11:56.”

Mutta niin kuin on pohjoisen talvi pitkä, sulaa tuo pakkasesta syntynyt valkokulta vielä monesti eränkävijöiden kattiloissa, joissa keitetään puuroa, kuivalihakeittoa ja kahvia, minkä seurauksena osa vedestä höyrystyy ja haihtuu ilmaan palaten muutaman kuukauden päästä lumisohjuna sekä kevään tullen luonnon talviunestaan lempeästi herättävänä sateena. Siihen on kuitenkin vielä aikaa.


Kunkin vuodenajan kohdalla esiintyvät lainaukset ovat omakustanteena julkaisemastani Erältä, eräistä (2020) -teoksesta.


Mietitkö vielä?

Jos, se kertoo ainoastaan aiheen todella kiinnostavan sinua. Älä siis enää emmi, vaan lähde tavoittelemaan unealmiasi kannustavassa porukassa!

Jaan tällä kurssilla omat parhaat vinkkini ja harjoitteeni, kannustan sinua kun tyhjä paperi kammoksuttaa, ja haastan sinut sukeltamaan teksteissä niin syvälle kuin vain uskallat.

Luonnon kokeminen on meistä jokaiselle uniikki ja juuri sen vuoksi haluan ohjata sinua lempeästi kokeilemaan erilaisia tapoja tulkita luontoa.

Voit halutessasi toimittaa minulle kurssin aikana 2-3 lyhyttä (1-2 liuskaa pitkää) tekstiä kommentoitavaksi. En korjaa mitään (tällä kurssilla emme paneudu pilkkusääntöihin), mutta annan mielelläni palautetta, josta toivottavasti on sinulle iloa ja hyötyä.

Lämpimästi tervetuloa vuodenkierron pituiselle Luontokirjoituskurssille!

Pohjoisin terveisin,
Monni

Kyllä, haluan mukaan!